RAid چیست و چه کاربردی دارد؟

اگر برای راه اندازی شبکه و یا بهره مندی از خدمات شبکه مطلوب تر سروری خریداری کرده اید لازم است برای استقرار و نصب و راه اندازی سرور اقداماتی انجام دارید و تنظیماتی را روی آن پیاده سازی کنید. در زمینه ی کانفیگ یا تنظیمات سرور یکی از مواردی که بسیار با اهمیت است و ممکن است نام آن را بارها شنیده باشید تکنولوژی RAID می باشد. اگر نمی دانید RAID چیست و چه کاربردی در سرور دارد ما در ادامه به معرفی آن پرداخته ایم با ما همراه باشید:

RAID چیست

RAID چیست؟

RAID مخفف عبارت Redundant Array of Independent Disks می باشد که در لغت به معنی آرایه ای اضافی از دیسک های مستقل می باشد. درواقع تکنولوژی RAID راهکاری است که در آن داده ها را روی هارد های متعدد در مکان های مختلف ذخیره سازی می کنند تا بتوانند از داده های موجود در صورت آسیب هارد محافظت کنند و خطر از دست دادن آن را به حداقل برسانند.

در واقع با توجه به اینکه اطلاعات روی هاردهای متعدد ذخیره می شود در صورت خرابی یا آسیب یکی از هاردها ( با توجه به اینکه زمان خرید سرور به تهیه ی یک هارد اکتفا نمی شود و حداقل از دو هارد استفاده می کنند) از طریق هارد دوم می توانید به اطلاعات خود دسترسی پیدا کنید. با توجه به اینکه یکی از اهداف در شبکه های کامپیوتری حفاظت از اطلاعات می باشد استفاده از تکنولوژی raid و اجرای تنظیمات مربوط به آن بسیار با اهمیت می باشد.

اگر با تکنولوژی مجازی سازی آشنایی داشته باشید مطمئننا نام مجازی سازی ذخیره سازها شنیده اید. مجازی سازی ذخیره سازها همان تکنولوژی RAID در سرور می باشد.

تکنیک های رایج در تکنولوژی raid

از تکنیک های پایه ای در فناوری RAID دو تکنیک Mirroring و Disk Striping می باشد. در تکنیک Mirroring داده های یکسان را روی دو هارد کپی می کنند که با از دست دادن یک هارد از طریق هراد دوم اطلاعات در دسترس می باشند. در این روش عملیات خواندن با توجه به اینکه فرایند خواندن از روی دو هارد انجام می شود بسیار سریع تر است اما فرایند نوشتن یا write روی هاردها سرعت کمتری دارد.

در تکنیک Disk Striping اطلاعات به دو بخش تقسیم می شود بخش اول روی هارد 1 و بخش دوم روی هارد 2 ذخیره می شود در این روش سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاست اما اگر یکی از هارد ها از دست رود دیگر به اطلاعات آن دسترسی نخواهید داشت.

کاربرد RAID چیست

انواع سطوح RAID

RAID در سطوح و ورژن های مختلفی ارائه شده است که به سه دسته RAID استاندارد ، RAID غیر استاندارد و تو در تو طبقه بندی شده است که هر یک از این ها نیز دارای زیرمجموعه ها یا به اصطلاح سطوح مختلفی نیز می باشند. که بنا بر نیاز و شرایط می توان از هر یک استفاده کرد.

RAID استاندارد 

این raid خود در سطوح مختلفی شامل raid 0-6 ارائه شده است. که در ادامه به معرفی هر یک پرداخته ایم :

  1. raid 0 : در این raid از تکنیک striping استفاده می شود و عملکرد بسیار مناسبی ارائه می کند. معمولا برای نصب سیستم عامل مورد استفاده قرار می گیرد. در این تکنیک از دو هارد استفاده می شود.
  2. raid 1 : در این سطح داده ها عینا روی حداقل دو هارد کپی می شوند . در این سطح سرعت خواندن بسیار بالا ولی سرعت نوشتن کم است. در این سطح به دو هارد نیاز می باشد.
  3. raid 2 : در این سطح از کد Hamming برای ویرایش خطاها استفاده می شود.در هاردها از تکنیک نواربندی استفاده می شود هم چنین جهت افزایش امنیت نیز از ECC استفاده می کنند. لازم به ذکر است که این تکنیک هم اکنون منسوخ شده است.
  4. raid 3 : در این سطح از نواربندی اطلاعات استفاده می کنند. هاردی برای ذخیره سازی اطلاعات parity تخصیص یافته است. تشخیص خطا در این raid با کمک ECC قابل انجام می‌باشد. از این تکنیک نیز مدت هاست استفاده نمی شود.
  5. raid 4 : این سطح عملکردی مشابه RAID 3 دارد و تنها در طریقه ی اشتراک گذاری داده ها متفاوت می باشند و در آن از نوارهای بزرگ استفاده می شود و می توانید هر رکوردی را از هر درایوی فراخوانی کنید. این کار عملکرد آن ها را بهبود می بخشد. برای اجرای این راید حداقل به سه هارد نیاز خواهید داشت.
  6. raid 5 : در این راید اطلاعات به صورت Mirroring ذخیره می شود و همچنین با توزیع کد parity میان دیسک ها در صورت از دست دادن دیتا از این طریق آن ها بازیابی می کنند و به افزایش کارایی کمک می کند. باری اجرای این سطح نیز به حداقل سه هارد نیاز خواهید داشت.
  7. raid 6 :عملکردی مشابه RAID 5 دارد اما در این سطح 2 عدد هارد جهت رزرو آفلاین اختصاص یافته است که باعث می شود امنیت و سرعت بیشتری نسبت به سطح قبلی داشته باشد. همچنین به دلیل اینکه از تعداد کمتری از Storageها استفاده می کند طرفداران زیادی در دنیا دارد.

RAID غیراستاندارد 

raid غیر استاندارد با نوع استاندارد آن کاملا متفاوت می باشند که معمولا توسط سازمان ها برای استفاده ی اختصاصی طراحی و توسعه پیدا کرده اند. که برخی از آن ها عبارتند از :

  1. RAID 7 : رایدی غیر استاندارد مبتنی بر راید 3 و 4 می باشد که یک حافظه ی پنهان در اختیار شما قرار می دهد.
  2. Adaptive Raid : با استفاده از این تکنیک کنترلر راید تصمیم می گیرد parity چگونه روی هارد ذخیره شود(با انتخاب میان راید 3 و 5).
  3. LINUX MD Raid 10 : توسط لینوکس ارائه شده است که از آرایه های raid غیر استاندارد و تودرتو  و همچنین از تنظیمات استاندارد RAID 0-1-4-5-6 نیز پشتیبانی می کند.

RAID تو در تو یا ترکیبی

ترکیبی از برخی سطوح هستند به عنوان مثال RADI 10 شامل RAID 1+0 می باشد این سطوح عبارتند از :

  1. RAID 10 : ترکیبی از راید 0 و 1 می باشد و عملکرد آن به این صورت است که برای افزایش امنیت تعدادی از هاردها راید1 شده اند و جهت افزایش سرعت نوشتن تعدادی از هاردها راید0 شده اند.
  2. RAID 01 : این راید ترکیبی از راید 0 و 1 می باشد. و از سرعت و امنیت بالایی برخوردار است.و عملکرد آن به این صورت است که روی هاردها ابتدا RAID 0 پیاده سازی می‌شود و در ادامه بخش های آن RAID 1 می شوند.
  3. RAID 03 : این راید ترکیبی از راید 0 و 3 می باشد.در این سطح هاردهایی که روی آن ها راید3 پیاده سازی شده است از تکنیک striping یا همان راید0 استفاده می شود.کارایی بیشتر در مقایسه با راید 3 کارایی بیشتر دارد اما پیاده سازی آن هزینه بر تر است.
  4. RAID 50 : ترکیبی از راید 0 و 5 است که برای رفع مشکلات راید 5 توسعه یافته است و به این صورت عمل می شود که ابتدا تمامی هاردها به بخش های کوچکتری تقسیم می شوند و در هر یک از این بخش ها از تکنیک راید5 استفاده می شود و در ادامه  تمامی آن ها با هم به صورت RAID 0 تنظیم می‌شود که باعث می شود به کلیه هاردها و حجم آنها دسترسی داشته باشید.

چرا باید از تکنولوژی RAID استفاده کنیم؟

امنیت را افزایش می دهد : با توجه به ذخیره ی اطلاعات روی بیش از دو هارد در صورت آسیب یکی از آن ها باز هم به اطلاعات دسترسی خواهید داشت.

باعث افزایش ظرفیت می شود : با استفاده از تکنولوژی راید دو یا چند هارد با یکدیگر ترکیب می شوند که باعث می شود حافظه ای با ظرفیت بالا و بسیار قوی برای ذخیره اطلاعات در اختیار داشته باشید.

باعث افزایش کارایی می شود : با استفاده از راید این امکان وجود دارد که اطلاعات موجود به دو بخش تقسیم شده و هر بخش روی یک هارد ذخیره شوند. با اینکار سرعت خواندن و نوشتن بهبود می یابد.

در صورت تمایل جهت نصب و راه اندازی سرور و راید بدی آن می توانید همه روزه از ساعت 7 الی 22 با شماره 02133816490 و 09195330535 تماس بگیرید و به صورت مستقیم با کارشناسان فنی در ارتباط باشید.

نوشتهٔ قبلی
راه اندازی شبکه در تهران
نوشتهٔ بعدی
میکروتیک چه قابلیت هایی دارد؟

دسته‌ بندی مطالب

فهرست