IP چیست و چه کاربردی دارد؟

در صورتی که قضد دارید با راه اندازی شبکه از سرویس ها و خدمات شبکه های کامپیوتری استفاده کنید در کنار آماده سازی زیرساخت مناسب برای این کار لازم است به سیستم های کامپیوتری و تجهیزات شبکه موجود IP اختصاص دهید تا بتوانند در محیط شبکه یکدیگر را بشناسند و با یکدیگر تعامل داشته باشند. شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که IP چیست و چه کاربردی دارد. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی IP ، کاربرد آن ، انواع IP و تعریف range IP بپردازیم. با ما همراه باشید:

IP چیست

IP چیست؟

IP یک آدرس یکتا یا منحصر به فرد است که به دیوایس ها یا تجهیزات موجود در شبکه برای شناسایی در شبکه های داخلی یا اینترنت تخصیص داده می شود. IP مخفف عبارت Internet Protocol می باشد به معنی پروتکل اینترنت ، این پروتکل و استفاده از آن از اهمیت بالایی برخوردار است استفاده از IP در Protocol Stack TCP/IP نیز این موضوع را نشان می دهد. این پروتکل نقش مهمی در ارتباط سیستم های کامپیوتری با یکدیگر دارد در واقع از این طریق است که یکدیگر را می شناسند و تبادل دارند.

همانطور که گفته شد IP Address ها شناسه ی تجهیزات شبکه و دیوایس های مختلف هستند که امکان ارسال فایل و داده را میان آن ها فراهم می کند. این آدرس ها شامل اطلاعات و موقعیت مکانی دستگاه ها هستند و وجه تمایزی میان سیستم های کامپیوتری و سایر دیوایس های موجود در شبکه های کامپیوتری ایجاد می کنند که با استفاده از آن مشخص می شود که فایل ها و اطلاعات ارسالی از میان مجموعه ای از رایانه ها دقیقا به دست کدام سیستم یا سرور و … برسد؟

IP Address ها از مجموعه ای از اعداد در قالب 4 بخش یا Octed (در IPV4) تشکیل شده است. که این چهار بخش با نقطه از یکدیگر جدا شده اند. هر یک از این بخش ها می توانند اعداد 0 تا 255 را شامل شوند. octed اول آی پی آدرس ها در قالب کلاس های A B C D E به شکل طبقه بندی شده اند که هر کلاس مجموعه ای از آی پی ها را شامل می شود که از هریک از آن ها برای کاربرد های مشخصی استفاده می شود که عموما از IP های مربوط به کلاس های A B C استفاده می شود که IP های unicast و IP های مربوط به کلاس D نیز multicast و IP های مربوط به کلاس E برای استفاده های خاص توسط ایالات متحده رزرو شده اند.که Unicast به ارتباط یک به یک سیستم های کامپیوتری می گویند و Multicast به ارتباط یک به چند آن ها گفته می شود.

کلاس بندی IP ها به صورت زیر است:

Octed اول شامل اعداد 1 تا 126 باشد یعنی IP متعلق به کلاس A می باشد.

Octed اول شامل اعداد 128 تا 191 باشد یعنی IP متعلق به کلاس B می باشد.

Octed اول شامل اعداد 192 تا 223 باشد یعنی IP متعلق به کلاس C می باشد.

Octed اول شامل اعداد 224 تا 239 باشد یعنی IP متعلق به کلاس D می باشد.

Octed اول شامل اعداد 240 تا 254 باشد یعنی IP متعلق به کلاس E می باشد.

0.0.0.0 – 255.255.255.255 – 192.168.2.1 و … نمونه ای از ادرس آی پی ها هستند. مجموعه ی این ip ها در ابتدا توسط ایالات متحده آمریکا ایجاد شدند و در نهایت به هر قاره IP های مشخصی اختصاص داده شد در ادامه هر قاره IP هایی که در اختیار داشت را به کشورهای زیرمجموعه خود تخصیص داد و هر کشور نیز ip ها را به استان ها داد. به همین دلیل است که با مشاهده یک IP می توان موقعیت مکانی دستگاه را تشخیص داد که دقیقا در کدام قاره و کشور و استان … قرار دارد.

انواع IP

انواع IP

IP Address ها را با توجه به نوع استفاده و مصرفی که کاربران دارند به دو دسته ی IP Privet و IP Public تقسیم بندی می کنند. از IP Privet در شبکه های داخلی یا محلی استفاده می کنند اما از IP Public خارج از شبکه های محلی استفاده می شود. به عنوان مثال کارت ملی در داخل کشور هویت شخص را نشان می دهد و معتبر می باشد اما خارج از کشور اعتباری ندارد و هر شخص نیاز به تهیه پاسپورت دارد و باید هزینه ای را پرداخت کند. IP ها نیز به همین صورت هستند.

در واقع به هر دستگاهی که به شبکه ی داخلی شما متصل می شوند یک IP Privet اختصاص داده می شود که با استفاده از آن آدرس در شبکه شناخته می شود. اما اگر خارج از این شبکه ی داخلی کسی بخواهد با شما در ارتباط باشد لازم است یک IP Publice تهیه کنید. آی پی های پابلیک یا عمومی مثال متناظر پاسپورت هستند که توسط ISP ها ارائه می شوند. ISP ها طیف وسیعی از IP ها را در اختیار دارند که به درخواست مشتری میان آن ها توزیع می کنند. بدون استفاده از IP Public از شبکه ی خارجی عملا کسی نمی تواند شما را شناسایی کند.

IP ها بر اساس روش تنظیم کردن

معمولا آی پی ها را بر اساس روش تنظیم کردن به دو روش استاتیک و داینامیک طبقه بندی می کنند. IP های privet را معمولا به دو صورت ست می شوند در روش دستی که توسط کاربر تنظیم می شود به آن آی پی ثابت یا استاتیک گفته می شود و در روش ست کردن با استفاده از DHCP به سیستم ها و دستگاه های موجود به صورت داینامیک یا پویا آی پی اختصاص داده می شود. که در این روش احتمال خطا بسیار پایین است و احتمال تخصیص آی پی یکسان به دو سیستم وجود ندارد. در مقاله آموزش IP دادن به سیستم ها به صورت کاملا در این رابطه توضیح داده شده است.

اما با استفاده از IP Public در ابتدا آی پی های اختصاص داده شده به مشتریان توسط ISP ها داینامیک بوده و با خاموش شدن سیستم کامپیوتری یا سایر تجهیزات این آی پی تغییر می کند و در ادامه با پرداخت هزینه به ISP ها آی پی ها به صورت استاتیک تنظیم شده و مختص شما می باشد و دیگر به دلایل مختلف قابل تغییر نمی باشد.

رنج IP چیست؟

شاید بارها نام رنج آی پی را شنیده باشید اما دقیقا ندانید رنج IP چیست و چه کاربردی دارد در توضیح این موضوع باید گفت که رنج آی پی در یک شبکه شامل مجموعه ای از آی پی های متوالی می باشد. فرض کنید در شبکه 10 سیستم کامپیوتری دارید وقصد دارید به آن ها ip اختصاص دهید بنابراین به عنوان مثال محدوده یا رنج آی پی 192.168.1.1 تا 192.168.1.10 را به سیستم های خود اختصاص می دهید که این کار باعث می شود شبکه ای کاملا منظم داشته باشید. اختصاص آی پی از محدوده ی مشخص به سیستم های کامپیوتری هم به صورت دستی انجام می شود و هم می توان محدوه ی مورد نظر را در DHCP تعریف کرد تا به صورت داینامیک انجام شود.

نوشتهٔ قبلی
پشتیبانی شبکه در یوسف آباد
نوشتهٔ بعدی
پشتیبانی شبکه در سهروردی
فهرست