در این مقاله قصد داریم تا شما را با یکی از تجهیزات پرکاربرد شبکه به نام روتر (Router) که معمولا برای راه اندازی شبکه و استفاده از خدمات شبکه استفاده می شود , آشنا کنیم و بخشی از کاربرد و نقشی که در شبکه دارد را برای شما بازگو کنیم , با ما همراه باشید:

روتر چیست؟

روترها (Router) یکی از تجهیزات کاربردی و پراستفاده در شبکه های کامپیوتری هستند , همانطور که از نام آن بر می آید (روتر در لغت به معنای مسیریابی می باشد.) مهم ترین وظیفه آن مسیریابی می باشد , این دستگاه کمک می کند تا شما به شبکه خارجی متصل شوید. به طور تخصصی می توانیم بگوییم داده های موجود در شبکه (Packet) برای تبادل و انتقال بین شبکه های دیگر به دستگاهی نیاز دارند تا آن ها را به سمت شبکه یا نقطه مقصد هدایت کند . این وسیله روتر نام دارد. می توان گفت Router ها کامپیوتر های اختصاصی هستند که وظیفه دارند از میان هزاران هزار مسیر موجود , پیغام های کاربران را با سرعت بالا به سمت مقصدشان روانه کند.

روتر ها در سطوح مختلفی فعالیت می کنند , در سطح کنترلی router می آموزد که بهترین مسیر خروجی برای بسته های ورودی را پیدا کند و در سطح انتقالی , router وظیف دارد بسته های داده را به صورت کامل از یم مبدا منطقی به مقصدی منتطقی ارسال نماید.

انواع روتر

روتر نرم افزاری

روترهای نرم افزاری

عملکرد و وظیفه ی روتر های نرم افزاری هم مشابه نوع سخت افزاری آن می باشد . Router نرم افزاری می تواند یا یک سرویس دهنده NT باشد یا سرویس دهنده Network و یا سرویس دهنده Linux باشد.

همه ی سیستم عامل های مطرح شبکه ای دارای قابلیت روتینگ می باشد که به صورت پیش فرض روی آن ها تعبیه شده است. معمولا روتر ها را به عنوان Getway و یا Firewall اینترنت مورد استفاده قرار می گیرند.

روتر سخت افزاری

روترهای سخت افزاری

این Router ها سخت افزار هایی هستند که نرم افزار های خاص تولید شده را اجرا می کنند, این نرم افزار ها قابلیت روتینگ را برای دستگاه روتر فراهم می کنند تا بتوانند اصلی ترین وظیفه ی خود را که تبادل و ارسال داده از شبکه ای به شبکه ی دیگر است را به خوبی انجام دهند. ترجیح بیشتر شرکت ها در این است که از روترهای سخت افزاری استفاده کنند به این دلیل که در مقایسه با نمونه نرم افزاری سرعت بالایی دارند و از قابلیت اعتماد بیشتری برخوردارند.

اصلی ترین تفاوت میان روترهای سخت افزاری و نرم افزاری در این است که در بیشتر موارد نمی توان یک router نرم افزاری را جایگزین router سخت افزاری کرد , به این دلیل که router سخت افزاری ,یک سخت افزار لازم و از قبل تعبیه شده ای است که با کمک آن , قابلیت اتصال به یک لینک خاص WAN ( از نوع Frame Relay , ISDN و یا ATM) را فراهم می کند. یک روتر نرم افزاری ( نظیر سرویس دهنده ویندوز ) تعدادی کارت شبکه دارد که هر کدام به یک شبکه LAN متصل شده است و باقی اتصالات به شبکه های WAN توسط روترهای سخت افزاری صورت می گیرد.

مهم ترین ویژگی router

ویژگی های روتر شبکه
  1. روترها دستگاه هایی هستند که از نظر کاربرد در لایه سوم مدل مرجع OSI جای دارند.
  2. روتر ها برای توزیع داده و شروع کار نیاز دارند که برنامه ریزی شوند.
  3. بیشتر router های مهم سیستم عامل اختصاصی و مختص به خود را دارند.
  4. این دستگاه از پروتکل های خاصی برای تبادل اطلاعات (نه لزوما داده) استفاده می کنند.
  5. عملکرد روتر در اینترنت به صورتی است که مسیر انتخابی برای تبادل اطلاعات میان سرویس دهنده و سرویس گیرنده ثابت نبوده و این مسیر ممکن است به توجه به ترافیک و در دسترس بودن مسیر , در طول مدت تبادل , تغییر کند.

مزایای router

امکانات روتر شبکه

مزایای router

می توانیم از ارسال بسته های دیتا بین دو شبکه ی مختلف به عنوان اصلی ترین و مهم ترین وظیفه ی روتر یاد کنیم, با وجود اینکه نسل جدید روترهای عرضه شده به بازار امکانات بیشتری را برای کاربرانشان فراهم می کنند که به شرح آن می پردازیم :

  1. ۴ تا ۸ چورت شبکه دارند که قابلیت اشتراک گذاری ابزارهایی مانند پرینتر با سایر رایانه های موجود در شبکه به صورت محلی فراهم می آورد.
  2. نسل جدید روتر ها , قابلیت NAT یا Network Address Translator را ساپورت می‌کنند که این قابلیت امکان اختصاص دادن مجموعه ای از IP‌ داخلی را برای شبکه در کنار دریافت کردن IP‌ از شبکه‌ ی خارجی مانند : ISP یا WAN را به کاربر ارائه می دهد. این مزیت روتر مشابه کاری است که مودم های ADSL فعلی انجام می دهند .
  3. دارای DHCP‌ که IP‌ جدیدی را به تمامی ابزارهایی که به Router متصل شده اند, به صورت خودکار اختصاص می‌ دهد.
  4. دارای فایروال برای محافظت از شبکه‌ ی داخلی می باشد.
  5. وجود پورت WAN برای اتصال به یک مودم که امکان اتصال به سرویس اینترنت یک ISP را فراهم می‌کند.
  6.  از اتصال بی‌ سیم که قابلیت اتصال گجت‌ های بی‌ سیم را برای روترها فراهم می‌کند , پشتیبانی می نماید.

تفاوت روتر و مودم

همان ‌طور که گفتیم برای اینکه بتوانید در خانه یا محل کار به اینترنت متصل شوید نیاز به یک روتر دارید. ممکن است بگویید من به جای روتر، مودم دارم و با مودم به اینترنت متصل می‌شوم. آیا مودم همان روتر است و اگر نه چه تفاوتی بین یک مودم و روتر وجود دارد؟

تفاوت روتر شبکه با مودم

ISP ها با تکنولوژی‌های مختلفی مانند : 4g , TD-LTE , ADSL و …. اینترنت در اختیار شما قرار می‌ دهند که برای استفاذه از آنها باید مودمی خاص داشته باشید. به عنوان مثال برای استفاده از اینترنت TD-LTE نمی توانید از مودم ADSL استفاده کنید. مودم وظیفه دارد سیگنال های اختصاصی ISP شما را به سیگنال های استاندارد شبکه تبدیل کند. بعد از تبدیل سیگنال به ترافیک استاندارد , توسط روترهای داخلی به شبکه ی خانگی یا اداری شما هدایت می‌ شود. به عبارت دیگر مودم ها از یک مبدل سیگنال و یک روتر ساده تشکیل شده است.

در صورت تمایل برای اطلاع از نوع و نحوه ارائه خدمات شبکه , پشتیبانی شبکه و پسیو شبکه و …می توانید با شماره 02133816490 و شماره 09195330535 در ایام تعطیل تماس گرفته و از راهنمایی های کارشناسان ما بهره ببرید.

نوشتهٔ قبلی
تاریخچه شرکت سیسکو
نوشتهٔ بعدی
سوئیچ شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟

دسته‌ بندی مطالب

فهرست