کابل شبکه یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات و یا ابزارها در نصب و راه اندازی شبکه های محلی می باشد. در این مقاله که توسط مجموعه مشاورین فناوری اطلاعات چینود ارائه شده است به توضیح آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید:

کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه از اجزای مهم در شبکه های محلی می باشند که معمولا برای انتقال و ارسال اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند. که زمانی که برای نصب و راه اندازی شبکه اقدام می کنید, سایر تجهیزات شبکه را به یکدیگر متصل می کنند.

انواع کابل شبکه

کابل شبکه در انواع مختلفی تولید شده و در بازار عرضه می شود . این کابل ها معمولا با در نظر گرفتن گستردگی و اندازه شبکه و توپولوژی شبکه انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرند . به صورت کلی سه نوع کابل برای انتقال دیتا وجود دارد (کابل های کواکسیال , کابل با زوج سیم به هم تابیده , کابل فیبر نوری) . که در زیر به شرح هر کدام پرداخته ایم.

  • کابل کواکسیال (Coaxial Cable)

    کابل کواکسیال از انواع کابل شبکه است , که در فارسی به کابل هم محور ترجمه شده است . چند دهه گذشته (1980 – 1990) از این کابل برای راه اندازی شبکه با پهنای 10 MB/S استفاده می شد . اما امروزه بیشترین کاربرد و استفاده کابل کواکسیال در تجهیزات تصویری مانند : آنتن تلویزیون و یا ماهواره های خانگی و یا انتقال تصاویر دوربین های مداربسته آنالوگ می باشد .

    کابل شبکه ( کابل کواکسیال )

    کابل شبکه ( کابل کواکسیال )

    تشریح اجزای داخلی کابل کواکسیال

    کابل شبکه کواکسیال یک رسانای داخلی دارد که توسط عایقی پوشانیده شده است و روی این عایق , رسانای ضعیفی برای انعطاف بیشتر کابل آورده شده است. این رسانای خارجی برای حذف نویز های اطراف کابل می باشد. و در آخر همه ی این اجزا داخل یک عایق پلاستیکی خارجی دیگر قرار گرفته است. روی این بدنه کابل مشخصات مربوطه مانند : مقدار آمپدانس و اهم درج شده است .

    Coaxial cable

    Coaxial cable

     

    این کابل ها بر اساس میزان مقاومتشان در برابر جریان برق دسته بندی می شوند . به عنوان مثال کابل استفاده شده در دوربین های مداربسته و آنتن های دیجیتال از نوع 75 اهم می باشد و کابل هایی با امپدانس کمتر یا بیشتر از 75 اهم در تصاویر ایجاد اختلال می کنند. یکی از انواع معروف کابل شبکه کواکسیال کابل RG است و از میان RG ها , RG59 بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد . یکی از ویژگی های بارز کابل شبکه کواکسیال این است که تمامی نویز های فرستنده به سمت دستگاه را حذف می کند. همین ویژگی دلیل انتخاب ش در شبکه های خانگی می باشد.

  • کابل زوج به هم تابیده ( Twisted Pair )

    Twisted Pair نوعی از کابل کشی است که در آن هر جفت سیم هادی (رسانا) برای خنثی کردن اختلالات الکترومغناطیسی و یا نویز های حاصله از منابع خارجی دو به دو به هم پیچیده شده اند. تمامی این زوج های به هم تابیده داخل یک پوشش پلاستیکی قرار گرفته شده اند. 

    کابل زوج به هم تابیده

    کابل زوج به هم تابیده

     

    تعداد جفت سیم های داخل کابل زوج به هم تابیده بسته به نوع کابل شبکه متفاوت می باشد. میزان پیچیدگی یا تابیدگی زوج کابل ها به دور یکیدیگر را نرخ تابیدگی می گویند . هرچه نرخ تابیدگی این کابل ها بیشتر باشد کبفیت انتقال اطلاعات نیز افزایش پیدا می کند. کابل زوج به هم تابیده در دو نوع کابل روکش دار و بدون روکش موجود می باشد که به شرح آن پرداخته ایم:

    کابل روکش دار (STP)

    در این نوع از کابل شبکه , غلافی فلزی به دور زوج سیم های به هم تابیده شده پیچیده شده است که از زوج سیم ها در مقابل موج های الکترومغناطیسی حفاظت می کند. فلزی بودن این غلاف به آن خاصیت سیم آرت نیز می دهد. اما داخل این نوع کابل ها , رشته سیمی که به آن سیم تخلیه می گویند به همین منظور تعبیه شده است.

    stp cable

    stp cable

    کابل بدون روکش (UTP)

    این نوع کابل چند زوج به هم تابیده است که بدون هیچ عایقی داخل یک روکش پلاستیکی قرار گرفته اند . این کابل بیشتر در شبکه های اترنت و یا سیستم تلفن خانگی و مخابرات یافت می شود , رایج ترین نوع کابل زوج به هم تابیده , نوع بدون روکش آن با نام Base T10 می باشد که معمولا در شبکه های LAN استفاده می شوند . مودم ها معمولا با این نوع کابل , به کارت شبکه متصل می شوند. زوج سیم های این کابل ها معمولا به رنگ های سفید – آبی , آبی – سفید , سفید – نارنجی , نارنجی – سفید می باشند. بدون روکش بودن این کابل ها باعث شده است که از مقاومت کمتری در برابر نویزها برخوردار باشند.

    utp cable

    utp cable

    مزایا و معایب این نوع کابل شبکه

    کابل زوج به هم تابیده بسیار نازک هستند و انعطاف پذیری بالایی دارند به همین دلیل داکت های سیم کشی در ساختمان ها را سریعا پر نمی کنند و هزینه های کمتری دارند . از طرفی به دلیل نازک بودن آسیب پذیری زیادی دارند و نوع پیچش آن ها در دفع نویز و موج های الکترومغناطیسی تاثیر می گذارند.

  • فیبر نوری

    فیبر نوری رشته باریک و بلندی است که از جنس ماده ی شفافی مثل شیشه و پلاستیک ساخته شده است که می تواند نور وارد شده از یک سر را از سر دیگرش خارج کند , به عبارت دیگر انتقال اطلاعات توسط نور لیزر صورت می گیرد. فیبر نوری نسبت به سایر مدل های کابل شبکه پهنای باند بیشتری دارند و این قابلیت را دارد که انواع داده ها مانند : صوت و تصویر و … را با پهنای باند ده مگابیت بر ثانیه و حتی بیشتر منتقل کند . امروز فیبر نوری در مقایسه با کابل های مسی به دلیل سرعت بالای انتقال دیتا و پهنای باند بالای خود ابزار مهمی برای انتقال محسوب می شود.

    فیبر نوری

    فیبر نوری

    مزایای فیبر نوری در مقایسه با کابل شبکه مسی

    کابل فیبر نوری در مقایسه با سایر مدلهای کابل شبکه از مزایای زیادی برخوردار است که سبب تمایز و برتری آن نسبت به سایر کابل ها شده است. فیبر نوری معمولا در مقایسه با کابل های مسی در مقیاس بالا ارزان تر هستند , نسبت به سایر مدل های کابل شبکه پهنای باند بالاتری دارند , مصرف برق پایینی دارند و به دلیل اینکه جریان الکتریسیته در آن جریان ندارند غیر قابل اشتعال می باشند , به دلیل وزن پایین و انعطاف پذیری بالایی که دارند کار کردن با آنها راحتتر است , کابل های فیبر نوری از امنیت بالایی برخوردارند و سرعت بالایی در انتقال اطلاعات در حجم زیاد و هم به شکل آنالوگ و هم دیجیتال دارند و در نهایت گزینه بسیار مناسبی در برای برقراری ارتباط در شبکه هایی که فاصله ی زیادی از هم دارند , می باشد . در چنین شبکه هایی استفاده از فیبر نوری برای استفاده از خدمات شبکه گزینه مناسبی است.

شرکت مشاورین فناوری اطلاعات چینود از شرکت هایی است که علاوه بر ارائه خدمات شبکه , پشتیبانی شبکه , پسیو شبکه و …. تهیه تجهیزات مورد نیاز برای نصب و راه اندازی شبکه مانند کابل شبکه , روتر , سوئیچ و … را نیز انجام می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره 02133816490 تماس بگیرید.

نوشتهٔ قبلی
شرکت پشتیبانی شبکه
نوشتهٔ بعدی
کارشناس پشتیبانی شبکه کیست و چه وظایفی دارد؟

دسته‌ بندی مطالب

فهرست