شبکه های کامپیوتری چیست؟ – تعریف شبکه های کامپیوتری – انواع شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری امروزه به جزء جدایی ناپذیر از زندگی افراد تبدیل شده است. همه ی ما هر روزه به نحوی با شبکه های کامپیوتری در ارتباط هستیم و از خدمات شبکه در زندگی و محل کار خود استفاده می کنیم. این در صورتی است که از عمکرد و اجزای تشکیل دهنده ی آن اطلاعاتی نداریم. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به صورت مختصر تعریف شبکه های کامپیوتری را شرح دهیم.

تعریف شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری چیست؟

شبکه های کامپیوتری به اتصال الکتریکی حداقل دو کامپیوتر به یکدیگر گفته می شود . به این معنی که رایانه ها می توانند با یکدیگر ارتباط داشته و تبادل اطلاعات کنند ارتباط رایانه ها از طریق شبکه های کامپیوتری , ارتباطی پرسرعت بوده , این ارتباط می تواند از طریق اتصالات کابلی یا بی سیم صورت گیرد.نخستین شبکه کامپیوتری را آژانس تحقیقات پیشرفته (ARPA) , سال 1967 میلادی برای وزارت دفاع آمریکا پیاده سازی کرد که ARPAnet نامیده شد.

هدف از نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری چیست؟

قابلیت توسعه

قابلیت توسعه

شبکه کامپیوتری انعطاف پذیری بالایی دارند و می توانند با توجه به شرایط کاری به تعداد و اندازه های مختلفی گسترش یابند و متناسب با نیازهایمان تغییر کنند و قابلیت ارتقاء دارند.

تسهیل ارتباط

تسهیل در ارتباط

با استفاده از شبکه های کامپیوتری , کاربران می توانند به راحتی از طریق تلفن , ویدئو کنفرانس , رایانامه و سایر پیام رسان های فوری با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.به همین علت شبکه باعث تسهیل ارتباطات می باشد.

اشتراک گذاری سخت افزار

اشتراک گذاری منابع سخت افزاری

نصب و راه اندازی شبکه سبب می شود تا کاربران شبکه قادر باشند منابع سخت افزاری مانند پرینتر را به صورت مشترک استفاده کنند و نیازی به فراهم کردن این تجهیزات به تعداد کاربران نیست.

اشتراک گذاری نرم افزار

اشتراک گذاری منابع نرم افزاری

انتقال اطلاعات بزرگترین مزیت شبکه های کامپیوتری می باشد. با استفاده از شبکه کاربران می توانند فایل ها برنامه ها و نرم افزارها و پوشه های خود را میان دیگران به اشتراک گذارند.

کاهش هزینه ها

کاهش هزینه ها

نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری , هزینه ها را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می دهد و از خرید تجهیزات اضافی و گران قیمت جلوگیری می کند , که این عامل یکی از مهم ترین دلایل استفاده از شبکه می باشد.

امنیت

حفاظت و امنیت اطلاعات

در زمان انتقال اطلاعات خارج از بستر شبکه ممکن است اطلاعات دچار آسیب شوند. ولی با استفاده از شبکه اطلاعات یک شخص یا شرکت بر روی سروری خارج از محل سکونت یا کار شخص ذحیره می شوند و به همین دلیل احتمال آسیب به اطلاعات به حداقل می رسد .

صرفه جویی در زمان

صرفه جویی در زمان

با استفاده از شبکه های کامپیوتری می توان عکس , فیلم , نامه و به طور کلی تمامی موجودیت هایی که ماهیت نرم افزاری دارند را در بستر شبکه منتقل کرد . انتقال در بستر شبکه به دلیل سرعت بسیار بالایی که در مقایسه با انتقال از طریق پست , دارد سبب صرفه جویی در زمان می شود.. 

حفظ طبیعت

دوست دار طبیعت

استفاده از خدمات شبکه های کامپیوتری سبب شد مصرف کاغذ به حداقل خود برسد چرا که بسیاری از اطلاعات در شبکه جهانی (اینترنت) منتشر می شوند و کاربران در هر لحظه ای که اراده کنند به آنها دسترسی دارند .

دسته بندی شبکه کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری را بر اساس معیار های مختلفی می توان دسته بندی کرد. که از میان آنها می توان به دسته بندی بر اساس اندازه شبکه , لایه شبکه , معماری شبکه , توپولوژی , نوع اتصال , تکنولوژی سیم کشی و تکنولوژی بی سیم و … اشاره کرد. که انواع شبکه ها را به اختصار در زیر شرح داده ایم:

انواع شبکه کامپیوتری بر اساس اندازه ( محدوده جغرافیایی )

شبکه pan
شبکه pan

شبکه شخصی (PAN)

برد این شبکه های کامپیوتری معمولا در حدود چند متر است. شبکه شخصی یا PAN معمولا برای ارتباط میان وسایل و تجهیزات کامپیوتری که اطراف یک شخص می باشد (مانند : رایانه های جیبی , تلفن و …) استفاده می شود.

شبکه man
شبکه man

شبکه شهری (MAN)

شبکه های شهری نسبت به شبکه های محلی از پیچیدگی بیشتری برخوردار هستند و از جمله شبکه های کامپیوتری بزرگ محسوب می شوند که در سطح یک شهر یا شهرستان پیاده سازی می شوند و قابلیت ارسال صدا و تصویر را برای کاربران فراهم می کند. در شبکه های MAN به منظور ارتباط نقاط مختلف با یکدیگر , از فیبر نوری و یا زیرساخت بی سیم استفاده می شود.

شبکه گسترده
شبکه گسترده

شبکه گسترده (WAN)

شبکه گسترده یا Internetwork این شبکه ناحیه جغرافیایی وسیعی در محدوده ی یک کشور یا قاره را تحت پوشش قرار می دهد. در این نوع از شبکه های کامپیوتری , چندین شبکه دور از هم به یکدیگر متصل شده و ارتباط را برقرار می کنند و این صورت است که کاربران شبکه در یک نقطه می توانند با سایر کاربران در نقاط دورتر ارتباط برقرار کرده و به تبادل اطلاعات بپردازند . شبکه های گسترده معمولا برای سازمان های خاصی پیاده سازی می شوند. این نوع شبکه های کامپیوتری معمولا از مسیریاب ها «Router» و لینک های ارتباطی برای اتصال استفاده می کنند.

شبکه محلی
شبکه محلی

شبکه محلی (LAN)

شبکه های محلی معمولا محدوده ی کوچکی را تحت پوشش قرار می دهد. محدوده ای مانند یک خانه ,یک دفتر از یک ساختمان. این نوع شبکه سرعت بالایی «نرخ انتقال» نسبت به شبکه های گسترده «WAN» برخوردار است و با توجه به کوتاه بودن فاصله , نرخ خطای بسیار پایینی دارد. شبکه های محلی قابليت استفاده از محيط های مخابراتی ارزان , مانند خط تلفن برای ارسال اطلاعات را برای کاربران شبکه های کامپیوتری فراهم کرده است.

تعاریف اکتیو و پسیو در شبکه های کامپیوتری

اکتیو شبکه : اکتیو به تجهیزات شبکه ای گفته می شود که به نیروی برق برای فعالیت خود نیازمند می باشند. این تجهیزات , خود در تقویت و هدایت سیگنال های داده موثر می باشند و نقش دارند. سوئیچ و روتر از تجهیزات اکتیو شبکه می باشند.

پسیو شبکه : به تجهیزاتی در شبکه پسیو گفته می شود که به نیروی برق نیازی ندارند و در تقویت سیگنالها و هدایت آنها نقشی ندارند. کابل ها , هاب ها و انواع اتصال دهنده ها (کانکتور) از تجهیزات پسیو شبکه محسوب می شوند.

شرکت مشاورین فناوری اطلاعات چینود از فعالان در عرصه ی ارائه خدمات شبکه و پشتیبانی شبکه , امنیت شبکه و …. می باشد و سابقه درخشانی در این امر دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره های 33816490-021 و 09195330535 تماس بفرمائید و یا با استفاده از فرم تماس با ما درخواست تماس بفرمائید.
نوشتهٔ قبلی
نصب و راه اندازی میکروتیک
نوشتهٔ بعدی
تجهیزات شبکه چیست؟ انواع تجهیزات شبکه – خدمات شبکه – چینود
فهرست